top of page

             SÖMNBRIST

 

 

 

Sömn är viktigare än man tror. Under tiden du sover så är det mycket i kroppen som händer. Bland annat så sätts immunförsvaret och tillväxthormon igång, celler repareras och bildas och hjärnaktiviteten sjunker. Sömnbrist påverkar oss på många olika sätt och överallt i kroppen på både insidan och utsidan. Men hur mycket en behöver sova är helt individuellt. För en vuxen rekommenderas det att sova 8 timmar, men vissa klarar sig med 6 timmar och vissa behöver 10 timmar. Viktigast är egentligen kvalitén på sömnen och inte mängden. Det är framförallt hjärnan som behöver vila för att återhämta sig och det är därför sömnen påverkar så mycket.

 

Det mest konkreta sömnbrist leder till är att du blir trött men det leder ju också till att du inte kan koncentrera dig lika bra och kan inte prestera som i vanliga fall under dagen. Det beror på att hjärnan inte fått vila under natten, sorterat bort den information som är “onödig” och lagrat de viktiga intrycken en fått under dagen. Du kan även känna att det känns “segt” att tänka, vara kreativ och minnas saker och det beror på samma sak att hjärnan inte kunnat återhämtat sig.

 

En annan konsekvens av att hjärnan inte får vila är att ens reaktionsförmåga blir sämre och det finns en högre risk att man hamnar med i en olycka. Ungefär runt 20-40 % av alla bilolyckor sker på grund av att föraren har sömnbrist.

 

Stress och depression är också något som påverkas av hur mycket en sover. Får du inte tillräckligt med sömn har du lättare att bli stressad och även tvärtom - om du är stressad har du svårare att sova vilket leder till att du oftast blir mer stressad. Detta är också en bieffekt av att hjärnan inte får vila och det påverkar ens stresshormon och “må bra”-hormon.      Stresshormonen adrenalin och kortisol sänks under sömnen, sover du inte så är det kvar på samma nivå. Höga halter av kortisol leder till sämre koncentrationsförmåga, försvagar minnet och hämmar immunförsvaret. Dessutom orkar inte kroppen tillverka må bra hormonen dopamin, endorfiner och serotonin. Ens celler reparareras och det tillverkas nya när en sover. Om detta inte kan ske så kan inte kroppen producera dessa hormoner eftersom i cellen finns det kodning för proteiner som gör hormoner. Det gör att du känner dig stressad och ledsen eftersom du inte får dopamin, serotonin eller endorfiner. Även ämnesomsättningen påverkas av detta då inte hormonen insulin och glukagon kan produceras. Dessa hormoner tar in och ut socker från cellerna och om de inte heller produceras blir ämnesomsättningen sämre. Detta leder ju också till att du känner dig tröttare då du inte kan få lika mycket energi. Träningen blir även lidande av detta då det inte bildas några nya muskelceller eller proteiner som bygger upp kroppen efter träning. Därför kan inte kroppen bygga upp muskler och en får inga resultat av det.

 

Det är extra viktigt att sova när man växer då tillväxthormonet sätts igång under sömnen. För barn och ungdomar är det alltså extra viktigt med lång och bra sömn eftersom det är då man växer men även för att det är då man går i skolan och lär sig nya saker, alltså koncentration -  och inlärningsförmågan måste vara igång. Då rekommenderas det 10 timmars sömn istället för 8 som för vuxna. Men som sagt är kvalitén på sömnen viktigare och hur mycket man behöver är individuellt .

 

Det är inte farligt att vara utan sömn eller sova dåligt under två eller tre nätter, men att vara utan sömn i flera dagar påverkar kroppen och framförallt hjärnan på många och olika sätt.

 

 

 

Skriven Av: Lisa Skarpenhed

 

 

 

Åtgärder

 

Ifall du har sömnbrist så finns det många sätt du kan få bot på det. Först och främst beror det på varför du har det och ifall du haft det under en lång tid eller en kortare tid.

 

För de som har haft det under lång tid så är till exempel sömntabletter en lösning som funkar kortsiktigt. Det används om det är kris att man inte sovit alls men annars är det ingen långsiktig lösning. En bättre lösning är att ta hjälp av terapeuter då det finns terapier mot sömnbesvär. Om det är på grund av stress eller depression som man inte kan sova så är en terapeut även då en lösning.

 

Har du svårt att komma till ro och har en neuropsykiatrisk diagnos så kan en arbetsterapeut förskriva en boll-eller kedjetäcke. Det är ett täcke med tyngd som hjälper en att komma till ro. Det kan dock inte någon utan en diagnos få förskrivet till sig.

 

För de som har svårt att sova men inte under lika stor utsträckning som exemplen ovanför så finns det lite olika metoder man kan testa. Ifall du inte kan sova och blir stressad över det så är det bra att gå upp och göra något annat så att man tänker på något annat en stund för att sedan gå tillbaka igen. Andra enkla exempel:

 

  • Rummet ska vara mörkt och svalt.

  • Innan man ska sova så är det bra att lägga ifrån sig dator, tv och mobil och istället göra något som får dig att koppla av och dämpa ljuset. Det gör att kroppen ställer sig in på att sova och producerar melatonin.

  • På dagen kan man tänka på att vara ute i minst en halvtimme och gärna träna.

  • En annan metod är att försöka gå upp och lägga sig ungefär samma tider varje dag för vänjer sig kroppen att det är då den ska sova.

  • Undvika energidrycker, framförallt på kvällen så som cola och kaffe.

  • Om det är ljus eller ljud som stör kan man använda ögonmask eller öronproppar.

  • Fokusera på sin andning.

 

Ifall du lider av sömnbesvär kan du alltid gå till vårdcentralen där man kan få professionell hjälp och råd om hur just du ska göra.


 

Skriven Av: Lisa Skarpenhed
 

bottom of page