top of page

Transhistoria

 

Exempel på diskriminering

Oerhört få transpersoner anmäler då de har blivit diskriminerade, under 3,5 år har diskrimineringsombudsmannen tagit emot ett tjugotal anmälningar. Det har antagligen att göra med att många transpersoner upplever stigma gentemot dem och tilltron till statliga myndigheter är också låg. Sverige var det första landet i Europa som införde lagar som gjorde det lagligt att sterilisera transpersoner, om de på lagligt sätt ville könskorrigeras (“könsbyte”) - detta var något som sedan spred sig till andra länder i Europa. Notera: källan var självfallet inte svensk. 2013 avskaffades tvångssterilisering i Sverige.

 

Under hela efterkrigstiden har trans-och queerpersoner levt i strukturellt förtryck. Samhället ser vissa människor som “icke-existerande” när det gäller exempelvis lagar. För queerpersoner är det strukturella förtrycket omfattande i form av t.ex. förnekelse, det finns bra två kön som erkänns på formulär, skyltar, pass - som är en konsekvens av tvåkönsnormen i samhället. Normer och diskursen i samhället leder även till socialt förtryck, i ett samhälle med tvåkönsnorm, heteronorm etc. förminskas de personer som inte förhåller sig till de normerna. Man blir en person som är avvikande eller annorlunda, man är inte tillräcklig.Media har en tendens att, när det gäller en minoritet, inte låta läsarna ta del av åsikter från den minoritet det skrivs om. Nya lagstiftningar eller andra frågor som berör en viss grupp bör media ta kontakt med i alla fall någon som får uttala sig - men det är viktigt att inte få för sig att en person som kanske representerar en grupp ska få tala för alla, fortfarande är det individer och inte en grupp som kollektivt står för samma åsikter.

 

Amerikansk populärkultur, tidningar, böcker, filmer etcetera finns i en väldigt stor utsträckning i Sverige. USA är också ett land med lagstadgad diskriminering, där t.ex. arbetsgivare kan avskeda anställda av ingen annan anledning än deras könsidentitet utan några juridiska efterföljder. Förföljelsen och intoleransen mot transpersoner är även större i USA. Hursomhelst, trots att den svenska lagstiftningen skyddar transpersoners rättigheter är det förståeligt att diskriminering förekommer, delvis på grund av amerikanskt inflytande i vår kultur. Exempel: när lammen tystnar, ace ventura: pet detective, och the hangover 2. Med det sagt så har det amerikanska inflytandet i vårt samhälle också medfört framsteg för transpersoners rättigheter. Den svenska organisationen RFSL, som är den främsta organisationen för transpersoners rättigheter bildades som en motsvarighet till den amerikanska organisationen FPE. Strävan efter transrättigheter i USA har alltså inspirerat samma strävan i Sverige.

 

Synen på transexuella i efterkrigstiden

Det är extremt svårt att hitta information om hur en såg på transsexualitet i Sverige efter krigstiden, det är svårt att hitta information om transhistoria överhuvudtaget. Men det säger oss någonting det med, att det har varit något skamfyllt och äckligt, något som inte borde uppmuntras. Därmed mörkläggs det. Den första som studerade transexualitet samt genomförde den första könsbytesoperatinen var Magnus Hirschfeld, han var en homosexuell tysk läkare och sexolog. Harry Benjamin, en amerikansk sexolog som var en av de första att studera transsexualitet skrev år 1966 i sin bok “The transsexual phenomenon” att “Even at present, any attempts to treat these patients with some permissiveness in the direction of their wishes - that is to say, "change of sex" - is often met with raised medical eyebrows, and sometimes even with arrogant rejection and/or condemnation.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor:

 

http://www.rfsl.se/?p=2840

 

http://www.transformering.se/vad-ar-trans/transhistoria

 

http://www.dn.se/debatt/sverige-maste-ge-skadestand-till-tvangssteriliserade/

 

http://www.theguardian.com/society/shortcuts/2014/sep/01/europe-terrible-trans-rights-rec

ord-denmark-new-law

 

http://newsfeed.time.com/2013/01/14/transgender-people-in-sweden-no-longer-face-forced-sterilization/

 

http://www.hrc.org/resources/entry/employment-non-discrimination-act

 

Hur samhället ser på transpersoner idag är en produkt av hur de har behandlats i historien. Därför är det väldigt viktigt att försöka förstå hur det har sett ut tidigare när en resonerar kring orsaker till diskriminering och transfobi idag. Här kommer en kort sammanfattning av olika delar i efterkrigshistorien som vi vill dela med oss av. 

 

Viktiga årtal för transhistoria:

1972 > Sverige blir första land i världen att erbjuda en ny juridisk könstillhörighet och könskorrigering behandling.

2009 > Könsöverskridande identitet eller uttryck läggs till som en diskrimineringsgrund. Socialstyrelsen avskaffar transvestism som 

sjukdomsbegrepp. Sverige inför könsneutralt äktenskap.

2013 > Den 1 juli stryks kravet på sterilisering ur könstillhörighetslagen

 

 

 

Begrepp som transgender, transvestit och transexuell har funnits i ungefär hundra år, det var den tyske sexologen och läkaren Magnus Hirshfeld som tog in det i språket. Men en organiserad rörelse för transpersoner började inte förrän på 1960-talet och en politisk rörelse började på 1990-talet. Under Europride 1998 hölls den första officiella transpolitiska debatten i Sverige.

 

Ett exempel på hur folk såg på transsexualitet under efterkrigstiden kan visas genom Christine Jorgensen som på 50-talet blev känd för att hon bytte kön från man till kvinna. Folk var nyfikna samtidigt som de rynkade på näsan. När hon blev mer bekväm med sitt känsidskap började hon ta betalt för att berätta sin historia, hon sa att “I decided if they wanted to see me, they would have to pay for it”. En stor del av den amerikanska befolkningen och media speciellt ogillade Christine och förlöjligade henne, hennes identitet var ett skämt. Regeringen vägrade erkänna Christine som kvinna och hon fick därför inte gifta sig med en man, då det stod “man” i hennes pass och det var olagligt för homosexuella att gifta sig. 

 

Här finns en intervju med Christine Jorgensen i en amerikansk talkshow som sändes år 1966. I slutet kan en höra Joe Pyne, mannen som intervjuar, säga "how can that be normal, when you wanna go around that way" när de talar om transvestiters identitet. Ingen tycker det är konstigt att han säger så, framför allt är det värt att notera är att det okej att han säger så.  

bottom of page